fbpx
argan woman

Жените като вдъхновение в Кооперациите за Арганово масло

Плодовете на аргановите дървета

Плодовете на аргановите дървета

Равнината Сус в Югозападна Мароко е единственият регион в света, където растат Аргановите дървета. В този район, заобиколен от хълмове, се намират кооперациите, където усърдно работят жените, които произвеждат “Златния еликсир”.

Аргановото масло става все по-популярно в Европа. Богато на витамини Е, то е отлична грижа за кожата и косата и се използва за кулинарни цели от поколения. Ползите от натуралното масло са не само за външния вид, а и за производството, което създава положително въздействие и овластява жените, в този малък регион на Югозападно Мароко.

Етап от производтвото на арганово масло

Етап от производството на арганово масло

Как се прави арганово масло?

След прибиране на плодовете от Аргановите дървета, те се изсушават и дебелата кора се отстранява. Между два камъка, се разпукват ядките от Арган, за да се освободят малките меки бадемовидни ядки. Тази част от процеса е най-трудоемка и обяснява, защо маслото е толкова скъпо. На една жена са необходими шест дни, за да произведе килограм ядки от Арган. За производството на само един литър масло са необходими 3 килограма.

Традиционният метод на пресоване включва смилане на зърната до паста чрез смачкване на ръка между два плоски кръгли камъка, трудоемко и отнема много време. След пресоване маслото се декантира за 1-2 седмици и след това се филтрира и бутилира. За кулинарното масло зърната се изпичат преди пресоване, за да придадат ядков вкус.

Смяна на ролята на жената

Желанието на жените за подобряване на семейните доходи, е поставило началото на Кооперациите за Арганово масло. Наясно с ползите от “Течното злато”, използвано в региона от хилядолетия и изобилието на арганови дървета, им помага за развиването на този древен занаят. Освен това, жените се възползват не само финансово, но и чрез подобрено социално положение, в доминираното от мъжете общество.

Справедлива търговия

Справедлива търговия

Fairtrade Арганово масло

Придобиването на статут на Fairtrade гарантира, че жените печелят справедлива цена за начинанията си, което от своя страна е от полза за техните семейства и цялото село. Добре е да знаете, че жените, които работят толкова много за производството на арганово масло, са хората, които всъщност се възползват.

От Арганово злато, предлагаме ръчно добито натурално Арганово масло, директно от кооперация “Marjana” . Разгледайте тук.
Мароканското арганово масло – златният еликсир

Comments (1)

  1. Иванка Клечерова

    Замених скъпите кремове за бръчки с черния сапун и арганово масло, ефектът е невероятен – чисто лице, хидратирана, гладка кожа и изглаждане на финните бръчици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Navigation
Close

My Cart

Categories